Localisation and acquisition of knowledge in software developing organisations in the light of empirical research - Chrabiński, Karol (Business Informatics, 2013)
Celem artykułu jest prezentacja organizacji i rezultatów empirycznych badań ułatwiających lokalizację i pozyskanie wiedzy w organizacjach wytwarzających oprogramowanie, mających zaprojektowany, udokumentowany, wdrożony i utrzymywany system zarządzania jakością. Zainteresowania autora skupiają się na przedstawieniu propozycji empirycznych badań mających na celu lokalizowanie i pozyskiwanie wiedzy w organizacjach wytwarzających oprogramowanie. Artykuł zawiera ocenę użyteczności zaproponowanego w innym artukule modelu przejścia z systemu zarządzania jakością do systemu zarządzania wiedzą w organizacjach wytwarzających oprogramowanie z przeznaczeniem ustalenia elemenów system zarządzania wiedzą (jedynie dla procesu lokalizacji i pozyskania). Ocena użyteczności jest wykonana z uwzględnieniem wymagań system zarządzania jakością ISO 9001: 2000 uzupełnionych o zalecenia podane w ISO/IEC 90003:2004
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 134-158
Keywords: knowledge management; knowledge localisation; knowledge acquisition; quality management systems; software developing organisation; organisation of empirical studies; zarządzanie wiedzą; lokalizacja wiedzy; pozyskanie wiedzy; system zarządzania jakością; organizacje wytwarzające oprogramowanie; studia przypadków