Wykorzystanie technologii komunikacyjno−informacyjnych w inicjowaniu i kreowaniu kapitału relacyjnego - Chomiak-Orsa, Iwona (The use of ICT in initiatingand creating relational capital, 2013)
Ewolucyjny charakter otoczenia współczesnych organizacji powoduje, że docieranie do klientów i kreowanie relacji staje się warunkiem istnienia w przestrzeni gospodarczej. Równocześnie rozwój technologii komunikacyjno−informacyjnych (ICT) w diametralny sposób zmienił perspektywy, zakres inicjowania i kreowania kontaktów biznesowych na rozproszonych geograficznie rynkach. W artykule autorka, na podstawie analiz literaturowych i wyników badań przeprowadzonych w wybranych gminach województw dolnośląskiego i wielkopolskiego, wskazała na znaczenie technologii komunikacyjno−informacyjnych w inicjowaniu kontaktów biznesowych i kreowaniu kapitału relacyjnego
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 105-114
Keywords: kapitał relacyjny; kapitał intelektualny; technologie informacyjno-komunikacyjne; przewaga konkurencyjna; relational capital; intellectual capital; information and communication technologies