A universal model of knowledge conflict resolving using consensus methods in multi−agent decision support systems - Bytniewski, Andrzej; Hernes, Marcin; Kamal, Matouk (Business Informatics, 2013)
W artykule podjęto próbę opracowania uniwersalnego modelu rozwiązywania konfliktów wiedzy z użyciem metod consensusu, który może być wykorzystany w wieloagentowym systemie wspomagania decyzji. Konflikty wiedzy występują wtedy, gdy agenty generują różne decyzje dotyczące tego samego problemu. Podjęcie przez użytkownika (decydenta) prawidłowej decyzji jest trudne, ponieważ analiza rozwiązań wygenerowanych przez agenty programowe jest bardzo czasochłonna, a ostateczna decyzja musi przecież zapaść bardzo szybko, w czasie zbliżonym do rzeczywistego. Dodatkowo wybór przez decydenta jednej z decyzji wygenerowanych przez agenty jest obciążony dużym ryzykiem, ponieważ może on wybrać rozwiązanie najgorsze. Metody consensusu umożliwiają automatyczne uzgodnienie, na podstawie decyzji wygenerowanych przez agenty, ostatecznej decyzji będącej kompromisem. W konsekwencji umożliwia to skrócenie czasu potrzebnego na podjęcie decyzji oraz obniżenie poziomu ryzyka związanego z tym procesem, co może skutkować funkcjonowaniem przedsiębiorstwa w sposób bardziej elastyczny
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 82-90
Keywords: decision support system; knowledge conflicts; multi-agent systems; consensus methods; systemy wspomagania decyzji; konflikty wiedzy; systemy wieloagentowe; metody consensusu