Analiza i ocena poziomu wykorzystania mediów społecznościowych przez największe polskie przedsiębiorstwa - Buchnowska, Dorota (Analysis and assessment of use of social mediaby the largest Polish companies, 2013)
Duży zasięg serwisów społecznościowych sprawia, że coraz więcej organizacji decyduje się na wykorzystanie ich do celów biznesowych. Najczęściej ogranicza się ono jednak, szczególnie w małych przedsiębiorstwach, do kierowania przekazu marketingowego za pośrednictwem dwóch najpopularniejszych serwisów: Facebook i YouTube. W niniejszym artykule zaprezentowano wyniki badania przeprowadzonego w lipcu 2013 r., mającego na celu określenie, na podstawie eksploracji ich serwisów internetowych oraz oficjalnych profili w serwisach społecznościowych, poziomu aktywności największych polskich przedsiębiorstw w mediach społecznościowych. Badaniu poddano największe firmy, ponieważ to one najczęściej i najaktywniej wykorzystują social media i mogą stanowić źródło wiedzy i najlepszych praktyk w tym zakresie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 55-69
Keywords: media społecznościowe; serwis społecznościowy; biznes społecznościowy; social media; social networking; social business