Social business − a conceptual framework - Buchnowska, Dorota (Business Informatics, 2013)
Wzrost popularności mediów społecznościowych przyciąga uwagę organizacji. Menadżerowie są w pełni świadomi, że media społecznościowe oferują organizacjom możliwości prowadzenia dialogu z milionami klientów i potencjalnych klientów na całym świecie i o każdej porze. Serwisy społecznościowe są coraz częściej wykorzystywane przez firmy do zbierania danych, które można wykorzystać w celu zwiększenia satysfakcji klienta i rozwoju nowych produktów i usług. Możliwości zastosowania mediów społecznościowych w organizacji są jednakże znacznie większe. W artykule zaprezentowano koncepcję biznesu społecznościowego. Termin ten odnosi się do firm, które wykorzystują narzędzia social media we wszystkich obszarach funkcjonalnych. W tekście wskazano podstawowe obszary zastosowania tego rodzaju rozwiązań oraz korzyści, jakie organizacja może dzięki nim osiągnąć
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 44-54
Keywords: social business; social media; web 2.0 technologies; social networking service; biznes społecznościowy; media społecznościowe; technologie Web 2.0; serwis społecznościowy