Technologie informatyczne w kontrolingu kosztów w ochronie zdrowia - Biniek, Zenon; Szarmach, Dariusz (Information technologies of costs controllingin health care, 2013)
W artykule przedstawiono główne technologie informatyczne i ich zastosowanie w kontrolingu kosztów w ochronie zdrowia. Omówiono aspekty funkcjonalny, informacyjny i technologiczny zastosowania informatyki do obsługi rachunku kosztów w ochronie zdrowia. Zaprezentowano wykorzystanie klasycznych baz danych do obsługi urządzeń ewidencyjnych rachunku kosztów. Opisano też zastosowanie baz danych w technologii OLAP z uwzględnieniem rozwiązań typu ROLAP i MOLAP. Ponadto przedstawiono model danych systemu zintegrowanego do obsługi rachunku kosztów procedur medycznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 24-43
Keywords: kontroling; rachunek kosztów; technologia OLAP; OLAP; controlling; database technology