Algorytm wyznaczania consensusu w sytuacji konfliktu wiedzy nieustrukturalizowanej w rozproszonych informatycznych systemach wspomagających zarządzanie - Bytniewski, Andrzej; Hernes, Marcin (Consensus determining algorithm in a situation of unstructured knowledge conflicts in distributed information management support systems, 2013)
W artykule przedstawiono problematykę rozwiązywania konfliktów wiedzy nieustrukturalizowanej w systemach wspomagających zarządzanie. W pierwszej części artykułu zwrócono uwagę, że wiedza nieustrukturalizowana stanowi istotny element funkcjonowania organizacji, zwłaszcza w aspekcie jej konkurencyjności. Następnie scharakteryzowano źródła i istotę konfliktów wiedzy nieustrukturalizowanej gromadzonej w przedsiębiorstwach w postaci szeroko pojętych dokumentów tekstowych. W końcowej części artykułu, przyjmując reprezentację dokumentów tekstowych w postaci binarnej macierzy częstości słów, opracowano algorytm consensusu umożliwiający rozwiązywanie konfliktów wiedzy nieustrukturalizowanej, co stanowiło podstawowy cel artykułu
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 153-164
Keywords: wiedza nieustrukturalizowana; konflikty wiedzy; macierz częstości; unstructured knowledge; knowledge conflicts; term frequency matrix; consensus algorithms