Uwagi o działaniu prawa jednej ceny na Londyńskiej Giełdzie Metali - Chylińska, Marta (Does the law of one price apply to copper at the London Metal Exchange?, 2013)
W pracy sprawozdaje się wyniki badania nad działaniem prawa jednej ceny na Londyńskiej Giełdzie Metali. Zastosowano w tym celu model cost−of−carry. W jego estymacji i walidacji wykorzystano miesięczne szeregi czasowe logarytmów naturalnych cen kontraktów na miedź − natychmiastowego i terminowych o zapadalności 3, 15 oraz 27 miesięcy − z okresu styczeń 1998−grudzień 2011 r. Stwierdzono występowanie wspólnego wzorca zmienności stochastycznej ceny natychmiastowej oraz cen terminowych. Spready cenowe, tj. różnice pomiędzy ceną terminową a natychmiastową, okazały się mieć własności kointegrujące. Ze względu na ich strukturę autoregresyjną odzwierciedlają zmienną w czasie premię płynności (za ryzyko)
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 130-139
Keywords: prawo jednej ceny; model cost-of-carry; kointegracja; Londyńska Giełda Metali; law of one price; cost-of-carry; cointegration; London Metal Exchange