Wykorzystanie analizy taksonomicznej do wyznaczenia rankingu spółek sektora spożywczego notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie - Bąk, Iwona; Szczecińska, Beata (Application of taxonomic analysis for determining the ranking of food companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2013)
Podstawowym celem opracowania jest wykorzystanie analizy taksonomicznej do oceny kondycji finansowej przedsiębiorstw. Badaną zbiorowość stanowiło dziewiętnaście spółek sektora spożywczego notowanych na GPW w Warszawie w roku 2012. Przeprowadzono porządkowanie i grupowanie spółek z wykorzystaniem taksonomicznego miernika rozwoju w podejściu zarówno klasycznym, jak i pozycyjnym. Ponadto zweryfikowano skuteczność grupowań, obliczając wskaźniki homogeniczności, heterogeniczności i poprawności skupień według koncepcji uwzględniającej medianę Webera. Okazało się, że grupowanie dokonane na podstawie wartości miernika pozycyjnego cechuje się lepszą heterogenicznością i poprawnością skupień niż w przypadku podejścia klasycznego. Odbywa się to jednak kosztem pogorszenia ich homogeniczności
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 72-84
Keywords: wskaźniki finansowe; taksonomiczny miernik rozwoju Hellwiga; mediana Webera; efektywność grupowania; financial indicators; Hellwig’s taxonomical measure of development; Weber’s median; efficiency of the classification