Wielowymiarowa analiza porównawcza jako narzędzie oceny spółek deweloperskich notowanych na GPW - Chrzanowska, Mariola; Zielińska-Sitkiewicz, Monika (Multivariate comparative analysis as a tool to evaluate the development of companies listed on the Warsaw Stock Exchange, 2013)
Różnorodność oraz mnogość informacji związanych z inwestycjami na giełdzie mogą powodować problemy z prawidłowym zrozumieniem analizowanych zjawisk. Kłopoty mogą mieć szczególnie drobni inwestorzy, którzy inwestują bezpośrednio w akcje spółek. Ocena kondycji finansowej tych przedsiębiorstw jest zatem bardzo istotna, stąd potrzeba wykorzystania metod, które uproszczą, a tym samym ułatwią analizy giełdowe. W pracy przedstawiono próbę zastosowania wybranych wskaźników finansowych do klasyfikacji 17 spółek deweloperskich notowanych na WGPW w grupy o zbliżonej kondycji ekonomicznej. W badaniu wykorzystano metodę Warda i metodę k−średnich. Analiza została przeprowadzona w okresie 2010−2012 i wykazała, że metoda Warda charakteryzuje się wyższą skutecznością w identyfikacji spółek deweloperskich o najsłabszej kondycji
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 60-71
Keywords: metoda Warda; metoda k-średnich; polskie spółki deweloperskie; Ward’s method; k-means method; Polish developer companies