Poczucie śląskości wśród Ślązaków − analiza empiryczna z wykorzystaniem modeli klas ukrytych - Genge, Ewa (A sense of being Silesian – an empirical analysis with the use of latent class models, 2013)
Modele klas ukrytych (latent class models), zwane również analizą klas ukrytych (latent class analysis), zaliczane są do tzw. modeli ze zmiennymi ukrytymi (latent variable models), w których ukrytą zmienną jest klasa. Modele te można zaliczyć również do tzw. podejścia modelowego w taksonomii (model−based clustering), gdzie wykorzystywana jest idea mieszanek rozkładów. Celem artykułu będzie dokonanie podziału Ślązaków w różny sposób postrzegających śląskość. Badania przeprowadzone zostaną za pomocą modelu klas ukrytych dla danych zgromadzonych przez Katedrę Pedagogiki Społecznej Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Obliczenia zostaną przeprowadzone za pomocą pakietów poLCA i flexmix programu R
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 48-59
Keywords: model klas ukrytych; mieszanka rozkładów; podejście modelowe w taksonomii; dane jakościowe; latent class analysis; mixture model; model-based clustering; categorical data