Postrzeganie pracy przez starszych Europejczyków − analiza z wykorzystaniem wizualizacji macierzy - Grześkowiak, Alicja (Work perception by older Europeans − analysis with the application of matrix visualization, 2013)
Artykuł przedstawia wielowymiarową analizę opinii na temat pracy, wyrażanych przez Europejczyków w wieku 50 lat i więcej, którzy stanowią znaczący potencjał w kontekście realizacji strategii Europa 2020 w zakresie zwiększania wskaźnika zatrudnienia. W celu zilustrowania złożonych relacji posłużono się techniką wizualizacji macierzy w powiązaniu z hierarchicznymi procedurami aglomeracyjnymi. Celem wykonanych badań była analiza porównawcza obejmująca dwie kwestie związane z zatrudnieniem osób starszych: po pierwsze, podjęto próbę identyfikacji i klasyfikacji kluczowych aspektów wykonywanej obecnie pracy, po drugie, rozważono motywację tej grupy w kontekście zaangażowania w pracę. Przeprowadzone badania pozwoliły wskazać podobieństwa i różnice w postrzeganiu pracy przez obywateli różnych krajów oraz zidentyfikować główne czynniki motywujące osoby w wieku 50+
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 4 (42), s. 25-36
Keywords: zatrudnienie osób 50+; klasyfikacja; wizualizacja danych; employment of people 50+; classification; data visualization