Społeczna gospodarka rynkowa jako model ładu gospodarczego Unii Europejskiej - Kamińska, Katarzyna (Social market economy as a model of economic order in the European Union, 2013)
Treść artykułu koncentruje się wokół pojęcia społecznej gospodarki rynkowej i jej znaczenia jako wzorca dla kształtowania się ładu gospodarczego Unii Europejskiej. Opracowanie obejmuje trzy zasadnicze zagadnienia: problematykę związaną z definicją społecznej gospodarki rynkowej, omówienie jej ordoliberalnych korzeni i implementację tej koncepcji w Unii Europejskiej. Celem podjętej w artykule analizy jest określenie wpływu teoretycznych podstaw modelu społecznej gospodarki rynkowej na kształtowanie się Unii Europejskiej i jej wybranych instytucji. Artykuł, bazując na doświadczeniach Republiki Federalnej Niemiec, pokazuje główne problemy związane z definicją oraz realizacją tej koncepcji w praktyce. Konfrontująca natura tego modelu i wymagania, jakie stawia społeczeństwu i politykom, powodują napięcia i konieczność rezygnacji z bardziej radykalnych posunięć. Natomiast jego sukces wynika najprawdopodobniej ze skuteczności funkcjonującego prawodawstwa i niemieckich instytucji, charakteryzujących się niezależnością polityczną. Wnioski, jakie wypływają z przeprowadzonej analizy, pozwalają stwierdzić, że ordoliberalne korzenie tego modelu od samego początku istnienia UE wywierają wpływ na jej kształt instytucjonalno-prawny, a Traktat Lizboński związek ten jedynie pogłębił. Wpisanie modelu społecznej gospodarki rynkowej do Traktatu Lizbońskiego wiąże się jednak z koniecznością określenia, na ile należy naśladować wzór niemiecki, a na ile poszukiwać nowych rozwiązań. Niezbędna w tym celu jest właściwa percepcja tego modelu, która wiąże się z potrzebą szerszego upowszechnienia teorii ordoliberalnej
Ekonomia = Economics, 2013, Nr 4 (25), s. 228-240
Keywords: społeczna gospodarka rynkowa; ordoliberalizm; ład gospodarczy; social market economy; ordoliberal theory; economic order