Nośność graniczna stalowych elementów tarczowych węzłów mocujących cięgna w konstrukcjach - Krupa, Sylwia (Load-carrying capacity of steel target elements connecting cables in structures, 2008)
Zbadano wpływ koncentratora naprężeń w postaci otworu, spoiny i karbu, w miejscu ostrych nieciągłości geometrycznych na pracę węzłów mocujących cięgna w konstrukcjach. Badania te przeprowadzono, stosując techniki optymalizacyjne, umożliwiające wyeliminowanie kruchego pękania poprzez właściwe kształtowanie połączeń, prowadzące do obniżonej koncentracji naprężeń.
Keywords: naprężenia własne; metoda gradientu; optymalizacja; karb; brzeg optymalny; koncentracje naprężeń; pękanie kruche