Optymalizacja procesu i elementów konstrukcji komory wędzarniczej z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi – modelowania CFD - Kubiak, Mariusz S.; Jakubowski, Marek; Dolata, Włodzimierz (Optimization of the elements and process of construction of the smoke-dry cabin using the innovative CFD modeling tools, 2013)
Computational Fluid Dynamics (CFD) jako narzędzie w praktyce inżynierskiej stało się integralną częścią konstrukcji (myśli) technicznej i swego rodzaju analizy środowiska w wielu firmach ze względu na zdolność do przewidywania skuteczności nowych wzorów, elementów konstrukcyjnych i procesów, zanim zostaną one kiedykolwiek wyprodukowane i wdrożone. W artykule przedstawiono wykorzystanie narzędzi związanych z modelowaniem CFD w uzyskaniu wstępnych informacji dotyczących przeprowadzanego procesu wędzenia przy zmianie elementów konstrukcji komory wędzarniczej. Zastosowane w pracy modele i wyniki uzyskane podczas analiz symulacyjnych stanowią narzędzie do poszukiwania nowych rozwiązań konstrukcyjnych dysz zasilających w komorze, co zostało osiągnięte. Uzyskane wyniki jednoznacznie wskazują na korzystne i bardziej jednorodne warunki przepływu dymu, co zorientowane jest na powtarzalność i jednorodność partii produkcyjnych
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 4 (11), s. 68-76
Keywords: Computational Fluid Dynamics (CFD); modyfikacja dysz; komora wędzarnicza; dym wędzarniczy; przetwórstwo mięsa