Makuch słonecznikowy jako substrat do równoczesnej syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez Aspergillus niger - Gąsiorek, Elżbieta; Walaszczyk, Ewa; Podgórski, Waldemar (Sunflower seed meal as a substrate for the simultaneous biosynthesis of oxalic acid, cellulases and xylanases by Aspergillus niger strains, 2013)
Celem pracy była ocena możliwości stosowania makuchu słonecznikowego do syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez grzyby strzępkowe Aspergillus niger w hodowlach w podłożu stałym. W badaniach zastosowano 5 szczepów A.niger: C12, S, X, W78B i W78C. Stwierdzono, że wszystkie wymienione szczepy dokonywały syntezy kwasu szczawiowego i, co bardzo korzystne, był to jedyny tworzący się kwas organiczny. Najwyższe zdolności kwasotwórcze wykazał szczep A. niger C-12, z udziałem którego uzyskano 98 g kwasu szczawiowego na kilogram suchej masy podłoża. Dodanie metanolu do podłoża nie zwiększało syntezy kwasu szczawiowego. Wszystkie szczepy wykazywały aktywność celulolityczną oraz ksylanolityczną, przy czym najlepszym producentem enzymów okazał się A. niger S, dla którego aktywność celulaz wyniosła 14,35 U g-1 s.m., a aktywność ksylanaz 190 U g-1 s.m.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 4 (11), s. 39-49
Keywords: makuch słonecznikowy; hodowla w podłożu stałym; kwas szczawiowy; celulazy; ksylanazy