Wykorzystanie serwatki w procesach biotechnogicznych - Wesołowska-Trojanowska, Marta; Targoński, Zdzisław (The whey utilisation in biotechnological processes, 2014)
Procesy biotechnologiczne są zaliczane do atrakcyjnych kierunków zagospodarowania i przetwarzania serwatki. Serwatka jako produkt uboczny jest tanim substratem dla różnych procesów i jednocześnie jest bardzo cenna ze względu na swój skład. Dobranie odpowiednich mikroorganizmów, mających zdolność do przekształcania składników zawartych w serwatce (głównie laktozy), oraz właściwych warunków procesu pozwala na uzyskanie wartościowych produktów wykorzystywanych najczęściej w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 102-119
Keywords: serwatka kwasowa; kwasy organiczne; guma ksantanowa; etanol; napoje serwatkowe