Zasada działania innowacyjnych opakowań aktywnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy - Popowicz, Radosław; Lesiów, Tomasz (Principle of innovative active packaging operation in the food industry. Review paper, 2014)
W artykule przedstawiono współczesne innowacyjne rozwiązania opakowań aktywnych artykułów żywnościowych. Podano definicje, funkcje, podział i ich zastosowanie w przemyśle żywnościowym. Substancje czynne, tj. odpowiedzialne za funkcje aktywne, są zdolne do pochłaniania lub emitowania tlenu, ditlenku węgla, etylenu, smaków i zapachów, regulowania wilgotności względnej atmosfery w opakowaniu i/lub wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwutleniające. Substancje czynne umieszcza się na torebkach, paskach lub etykietach lub są one wkomponowywane w materiał opakowaniowy. Zadaniem opakowań aktywnych jest wydłużenie przydatności do spożycia, zachowanie właściwości organoleptycznych produktów i zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 82-101
Keywords: opakowania aktywne; pochłaniacze; emitery; regulatory pary wodnej; substancje antybakteryjne; przeciwutleniacze