Produkcja i przetwórstwo warzyw w Polsce na początku XXI wieku - Kapusta, Franciszek (Production and processing of vegetables in Poland atthe beginning of the XXI century, 2014)
Celem opracowania było ukazanie znaczenia warzyw dla konsumenta, rolnictwai kraju. W prawidłowym żywieniu człowieka znaczące miejsce zajmują warzywa, któresą bogatym źródłem licznych witamin, składników mineralnych i wielu cennych związków biologicznie czynnych. W rolnictwie warzywa dostarczają (2011 r.): 6,5% produkcji globalneji 6,8% produkcji towarowej. Ich produkcja podlega koncentracji; zmniejsza się liczba gospodarstw produkujących warzywa i wzrasta przeciętna powierzchnia uprawianych warzyww jednym gospodarstwie. Zmienia się powierzchnia uprawy warzyw w ogóle, w tym poszczególnych gatunków. Zmianie podlegają również plony – tendencja rosnąca oraz zbiory– zmienne tendencje bez wyraźnego kierunku. Warzywa i ich przetwory są przedmiotem wymiany handlowej z zagranicą ze zmiennym saldem. Dodatnie saldo występuje w obrotach z krajami UE-12 i WNP, ujemne zaś z krajami UE-15 i pozostałymi krajami
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 1 (12), s. 43-58
Keywords: warzywa; zbiór; plon; powierzchnia; tendencje