Grounding of modal conditionals in agent systems - Skorupa, Grzegorz (Gruntowanie modalnych okresów warunkowych w systemach agentowych, 2013)
W pracy rozpatruje się zjawisko gruntowania wyrażeń języka naturalnego w postaci modalnych okresów warunkowych. Modalność reprezentowana jest przez trzy operatory modalne: możliwości, przekonań i wiedzy. Zakłada się, że znaczenie tych wyrażeń powinno być zakotwiczone w subiektywnej i niepełnej wiedzy mówcy (agenta). W myśl tego założenia proponowany jest oryginalny model realizujący gruntowanie rozpatrywanych wyrażeń
Keywords: gruntowanie symboli; agent kognitywny; okresy warunkowe; operatory modalne; semantyka okresów warunkowych