The n-optimality and inconsistency of knowledge postulates of consensus determining in decision support systems - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Hernes, Marcin (Business Informatics, 2013)
W artykule omówiono problem zdefiniowania dodatkowych postulatów wyznaczania consensusu w systemach wspomagania decyzji. W pierwszej części scharakteryzowano stosowane dotychczas metody i postulaty wyznaczania consensusu. Następnie opracowano nowe postulaty, odnoszące się w szczególności do systemów wspomagania decyzji, a także zaprezentowano możliwości ich wykorzystania w rozwiązaniach praktycznych. Przedstawiono również funkcję consensusu spełniającą te postulaty. Wykorzystanie opracowanych postulatów może w konsekwencji mieć pozytywny wpływ na elastyczność procesu podejmowania decyzji, jak również ograniczyć poziom ryzyka związanego z tym procesem
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 3 (29), s. 152-161
Keywords: decision support system; postulates of consensus; knowledge conflicts; systemy wspomagania decyzji; postulaty wyznaczania consensusu; konflikty wiedzy