Modeling demand forecast variance in distributed supply chain network using generalized stochastic Petri Nets - Sarkar, Bidyut Biman; Cortesi, Agostino; Chaki, Nabendu (Business Informatics, 2013)
Jednym z podstawowych problemów w systemach zarządzania łańcuchem dostaw jest rozwiązanie kompromisu między efektywnością a zmiennością potrzeb. W przypadku braku zmienności potrzeb klientów, cykliczności zamówień, portfela zamówień i czasu dystrybucji zarządzanie łańcuchem dostaw jest rutynowym procesem biznesowym. Niestety, w praktyce zarządzania taka sytuacja rzadko występuje, rozwiązanie problemu zmienności zapotrzebowania jest zatem jednym z głównych aktualnych wyzwań, mających na celu zmniejszenie ryzyka bezpiecznego zapasu bez wpływu na realizację potrzeb klientów. W artykule zbadano zmienność łańcucha dostaw przy założeniu wielu dostawców, producentów, dystrybutorów, hurtowników, sprzedawców i klientów, wykorzystując uogólnioną stochastyczną sieć (GSPN). Model pozwala na zachowanie jednolitego stanu zapasów magazynowych w łańcuchu dostaw; rozpatrzono efekt bullwhip (BWE) i niepewności w podejmowaniu decyzji
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 3 (29), s. 128-151
Keywords: Supply Chain Management; Bullwhip Effect; Generalized Stochastic Petri Nets; Retail Network; zarządzanie łańcuchem dostaw; efekt bullwhip; uogólnione sieci Petriego (GSPN)