Etnocentryzm indywidualny i organizacyjny w filiach zagranicznych korporacji w Polsce - wyniki badań - Przytuła, Sylwia (Individual and organizational ethnocentrism in subsidiaries of foreign corporations in Poland - research results, 2013)
Celem niniejszego artykułu jest zdiagnozowanie objawów etnocentryzmu w filiach zagranicznych korporacji w Polsce. Przegląd dotychczasowego dorobku literaturowego i empirycznego autorów zagranicznych pozwolił na określenie przyczyn i skutków etnocentryzmu indywidualnego oraz organizacyjnego. Rezultaty badań własnych autorki potwierdzają, ze etnocentryzm widoczny jest zarówno w postawach menedżerów zagranicznych, jak i w strategiach zarządzania filiami w Polsce
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 115-133
Keywords: etnocentryzm; ekspatrianci; filie zagraniczne; ethnocentrism; expatriates; foreign subsidiaries