Wizerunek wewnętrzny w tworzeniu silnej marki kraju - Daszkiewicz, Magdalena (Role of internal image in creating strong nation brand, 2013)
Marka kraju to unikatowy zespół cech i elementów, które mogą zapewniać krajowi trwałe wyróżnienie i wpływać na jego możliwości rozwojowe. Celem opracowania jest ukazanie roli wizerunku wewnętrznego w tworzeniu silnej marki kraju. Autorka podejmuje problematykę związaną z wartością i siłą marki kraju. Opisuje istotę tożsamości i jej powiązania z wizerunkiem wewnętrznym. Podkreśla też rolę badań wizerunku kraju wśród mieszkańców i rezydentów. Przedstawia możliwości pomiaru wizerunku wewnętrznego ze szczególnym uwzględnieniem technik opartych na swobodzie skojarzeń. Rozważania teoretyczne zostały zilustrowane wynikami badań eksploracyjnych dotyczących wewnętrznego wizerunku Polski
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 51-61
Keywords: marka kraju; wizerunek kraju; wizerunek wewnętrzny; wewnętrzny wizerunek kraju; country brand; country image; internal image; internal country image