Procesy jako składnik potencjału organizacyjnego w doskonaleniu systemu zarządzania jakością - Brajer-Marczak, Renata (Processes as an element of organisational potential in the improvement of the quality management system, 2013)
W artykule podjęto próbę zaprezentowania znaczenia procesów i zarządzania nimi w doskonaleniu systemu zarządzania jakością oraz w rozwoju organizacji. Wskazano na związek między doskonaleniem procesów a doskonaleniem systemu zarządzania jakością. Procesy przedstawiono jako składnik potencjału organizacyjnego nie w pełni wykorzystywany. Na podstawie przeglądu literatury przedmiotu i wyników badań własnych przedstawiono problemy pojawiające się podczas doskonalenia procesów w praktyce. Wskazano na prace, jakie należy podjąć, aby w pełni wykorzystać możliwości tkwiące w usprawnianiu procesów
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 22-35
Keywords: potencjał organizacyjny; system zarządzania jakością; doskonalenie systemu zarządzania jakością; organizational potential; quality management system; improvement of the quality management system