Management of environmental activities of enterprises - Pur, David (Zarządzanie środowiskowe w przedsiębiorstwie, 2013)
Opracowanie dotyczy dwóch aspektów badań prowadzonych w zakresie działań środowiskowych wynikających z wymogów w zakresie rozwoju zrównoważonego. Pierwszy punkt widzenia uwzględnia państwową politykę środowiskową, w ramach której państwo, wdrażając różne instrumenty służące do ochrony środowiska, wpływa na zachowania poszczególnych podmiotów gospodarczych. Z drugiej strony badaniami objęto działania środowiskowe podejmowane na poziomie przedsiębiorstwa. Uwagę poświęcono wykorzystywaniu alternatywnych źródeł energii. Zbadano korzyści ekonomiczne i wady wykorzystywania tych źródeł w ramach działalności przedsiębiorstwa przy uwzględnieniu obecnych przepisów prawa obowiązujących w Republice Czeskiej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 134-153
Keywords: environmental policy; environmental instruments; energy sources; photovoltaic power stations; efficiency of enterprises; polityka ochrony środowiska; źródła energii; elektrownie fotowoltaiczne; efektywność przedsiębiorstw