Intangible assets and some accounting-related issues - Hasprová, Olga (Wartości niematerialne i prawne oraz niektóre problemy związane z ich ujmowaniem w rachunkowości, 2013)
W artykule przedstawiono niematerialne aktywa trwałe z punktu widzenia czeskiego systemu rachunkowości oraz MSR/MSSF, a także zagadnienia dotyczące wyceny tych składników majątku w wymienionych systemach rachunkowości. Charakter tych aktywów wraz z zasadami dotyczącymi ich rachunkowego zdefiniowania i ujmowania wskazuje na wiele problematycznych miejsc i możliwości ich ujmowania w rachunkowości podmiotów gospodarczych. Z możliwych różnic pomiędzy stosowanymi podejściami funkcjonującymi w wymienionych systemach rachunkowości wynika następnie różny zakres informacji, który w sposób zasadniczy wpływa na podstawowe wielkości finansowe wynikające z rachunkowości i stanowiące podstawę do podejmowania decyzji przez zarządzających. W zakończeniu przedstawiono te elementy charakterystyki omawianych składników majątku, o których można powiedzieć, że są wspólne dla obu sposobów ich prezentacji
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 48-63
Keywords: Czech accounting system; intangible assets; czeski system rachunkowości; MSR/MSSF; niematerialne aktywa