The term intellectual property in the legislation of the Czech Republic and in the specialized literature - Chramostová, Ivana (Pojęcie własności intelektualnej w czeskich przepisach prawa i w literaturze fachowej, 2013)
Artykuł poświęcony jest analizie czeskich przepisów prawa odnoszących się do własności intelektualnej. Po kolei przedstawiono wszystkie ustawy Republiki Czeskiej zawierające pojęcie własności intelektualnej. Zaprezentowano nie tylko ogólne definicje własności intelektualnej, ale również te dotyczące konkretnej jej formy. W wielu przypadkach niejednoznaczne lub niezbyt konkretne definicje i pojęcie własności intelektualnej wyjaśniono przy wykorzystaniu literatury fachowej. Celem artykułu jest ogólne podsumowanie poszczególnych definicji oraz dokonanie oceny czeskich przepisów prawa odnoszących się do własności intelektualnej. W zakończeniu wskazano poszczególne zalecenia i niedobory w definicjach własności intelektualnej, jakie występują w czeskich przepisach prawa
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 37-47
Keywords: intellectual property; law; Czech legislation; własność intelektualna; ustawa; czeskie ustawodawstwo