Financial reporting in the USA: use of the IFRS - Brabec, Zdeněk (Sprawozdawczość finansowa w USA: zastosowanie MSSF, 2013)
Stany Zjednoczone Ameryki są mocarstwem gospodarczym, a ich rynek kapitałowy uważany jest za największy i najważniejszy w świecie. W celu efektywnego funkcjonowania tego rynku oraz zapewnienia ochrony inwestorów przedsiębiorstwa, których papiery wartościowe znajdują się w obrocie na amerykańskim rynku kapitałowym, mają obowiązek sporządzania swoich sprawozdań finansowych według jednolitego wzoru zrozumiałych i wymaganych ogólnoświatowych sprawozdań finansowych. Niniejszy artykuł poświęcony jest sprawozdawczości finansowej, która jest obowiązkowa dla przedsiębiorstw notowanych na amerykańskiej giełdzie papierów wartościowych. W pierwszej kolejności opisano rozwój sprawozdawczości finansowanej, a następnie konwergencję pomiędzy MSSF i U.S. GAAP. Następnie dokonano analizy stosowania MSSF w USA oraz jego możliwego wpływu na amerykański rynek kapitałowy
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 2 (15), s. 23-36
Keywords: financial accounting; financial statements; IFRS; U.S. GAAP; rachunkowość finansowa; sprawozdanie finansowe; MSSF