Inwestowanie etyczne w religiach świata - Czerwonka, Monika; Staniszewska, Aleksandra (Faith-based investing in religion worldwide, 2013)
Artykuł wprowadza w tematykę inwestowania etycznego wchodzącego w skład szerszej koncepcji, jaką jest inwestowanie społecznie odpowiedzialne (Socially Responsible Investing − SRI). Na przykładzie wybranych religii świata przedstawione zostało podejście poszczególnych doktryn religijnych w stosunku do kwestii finansowych, a w szczególności do kwestii inwestowania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 131-143
Keywords: inwestowanie etyczne; inwestowanie społecznie odpowiedzialne; fundusze etyczne; religia; faith-based investing; ethical investing; Socially Responsible Investment (SRI); faith-based funds; religion