Zastosowanie modeli dyskryminacyjnych jako narzędzia umożliwiającego wspomaganie procesu dywersyfikacji ryzyka inwestycyjnego w akcje - Zygmunt, Aleksandra; Szewczyk, Mirosława (Use of discriminant analysis models as a tool which supports shares investment risk diversification process, 2013)
W artykule podjęto rozważania nad możliwościami zastosowania modeli dyskryminacyjnych w analizie fundamentalnej w celu wspomagania procesu dywersyfikacji ryzyka inwestycyjnego w akcje. W pierwszej kolejności zaprezentowano istotę analizy fundamentalnej jako narzędzia umożliwiającego dywersyfikację ryzyka w akcje. W tym obszarze uwypuklono znaczenie analizy finansowej przedsiębiorstwa oraz zaakcentowano rolę wskaźników finansowych, stanowiących jej zasadniczy element. Następnie wyeksponowano rangę modeli dyskryminacyjnych w szacowaniu prognozowania zagrożenia upadłością przedsiębiorstw. W dalszej kolejności zrealizowano badania zmierzające do określenia możliwości ich wykorzystania w obszarze analizy finansowej podmiotów. W tym zakresie przeprowadzono diagnozę kondycji finansowej spółek branży przemysłu metalowego przy wykorzystaniu modeli dyskryminacyjnych oraz wskaźników finansowych. Dane finansowe przedsiębiorstw za lata 2005−2010 pozyskano z "Monitorów Polski B"
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 115-127
Keywords: modele dyskryminacyjne; dywersyfikacja ryzyka; inwestowanie w akcje; discriminant analysis models; shares investment; risk diversification