Wpływ uwarunkowań demograficznych na realizację zadań rozbudowy infrastruktury działu IT uczelni (funkcjonującej na terenie województwa opolskiego) - Pieczonka, Jacek (Influence of demographic factors on infrastructure development tasks for universities IT departments (functioning in Opole Voivodeship), 2013)
Celem artykułu jest zaprezentowanie sytuacji demograficznej województwa opolskiego, prognoz i scenariusza demograficznego oraz ich wpływu na ocenę finansową i ekonomiczną projektu inwestycyjnego i innowacyjnego uczelni. Z przedstawionych badań wynika, że w województwie opolskim wystąpi negatywny scenariusz demograficzny, co przyczyni się do ograniczenia popytu na usługi oświatowe, szkolnictwa wyższego i wpływać będzie bezpośrednio na sytuację placówek oświatowych różnego szczebla i uczelni wyższych. Sytuacja i przyszłość demograficzna ludności województwa opolskiego przedstawiona w prognozie i scenariuszu demograficznym może stanowić znaczący czynnik wpływający na niestety negatywną ocenę długoletnich projektów inwestycyjnych, w tym innowacyjnych, placówek oświatowych i uczelni
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 89-105
Keywords: uczelnia; demografia; analiza finansowa i ekonomiczna; university; demographics; financial and economic analysis