Podział zadań i kompetencji administracji rządowej i samorządowej w województwie w zdecentralizowanym systemie polityki regionalnej - Gałecka, Małgorzata (Distribution of tasks between state and local administration in voivodeship in decentralized system of regional policy, 2013)
Polityka regionalna to całokształt oddziaływań władz publicznych (władz centralnych i regionalnych) na proces rozwoju oraz zagospodarowania przestrzennego regionów. Działania te powinny stanowić element łączący i koordynujący przedsięwzięcia sektorowe władz rządowych z tymi realizowanymi na poziomie regionalnym. Mimo wyposażenia organu wykonawczego samorządu województwa w wiele istotnych kompetencji, w województwie nie występuje równowaga władzy administracji publicznej. Przedmiotem artykułu jest analiza regulacji prawnych dotyczących podziału zadań z zakresu polityki interregionalnej oraz intraregionalnej w świetle takich zasad, jak subsydiarność w podziale zadań i kompetencji, decentralizacja władzy, równowaga w administracji publicznej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 11-27
Keywords: polityka regionalna; polityka interregionalna; polityka intraregionalna; administracja rządowa w terenie; samorząd województwa; regional policy; interregional policy; intraregional policy; state and local administration in voivodeship