Historia i współczesność na szlaku zabytków techniki Staropolskiego Zagłębia Przemysłowego ze szczególnym uwzględnieniem "Koncepcji Otwartego Muzeum Przemysłu w Samsonowie" - Czmuchowski, Adam (The history and present times on technology monuments track of Old Polish Industrial District with particular focus on the "Concept of Open Industry Museum in Samsonow", 2013)
W artykule przedstawione zostały ważniejsze zabytki na szlaku Staropolskiego Okręgu Przemysłowego, a także trzy drogi, na których znalazły się podobne obiekty postindustrialne. Pierwszym przykładem jest Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego, gdzie w sposób racjonalny są zagospodarowane poszczególne obiekty. Drugim przykładem jest wieloletnia opieka i patronat Muzeum Techniki w Warszawie nad obiektami sztuki przemysłowej. I trzeci przykład, kiedy pomimo posiadania na swoim terenie unikalnych obiektów poprzemysłowych i świadomości ich rangi, samorządowe władze lokalne oraz służby konserwatorskie nie czują się zobligowane do zadbania nie tylko o ich sensowne wykorzystanie, ale nawet o należyte utrzymanie ich w stanie tzw. trwałej ruiny, czego niemal podręcznikowym przykładem jest XIX−wieczny zespół wielkopiecowy "Józef" w Samsonowie. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 147-166
Keywords: Staropolski Okręg Przemysłowy; Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego; Samsonów; ochrona zabytków; Old Polish Industrial District; technology monuments track of Silesia region; monuments protection