Bariery aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnością w opinii pracodawców z Zielonej Góry i okolic - Garbat, Marcin (The barriers of professional activation of people with disabilities in the opinion of the employers from Zielona Góra and its vicinity, 2013)
Aktywacja zawodowa osób niepełnosprawnych jest uzależniona od pracodawców, służb medycyny pracy i samych niepełnosprawnych. Zdolność do wykonywania pracy jest bowiem wypadkową motywacji do świadczenia pracy i możliwości osoby niepełnosprawnej, rodzaju pracy wraz z ewentualnym przystosowaniem stanowiska pracy oraz procesu diagnostyczno-orzeczniczego przeprowadzonego przez jednostki orzekające o zdolności do pracy. W artykule przedstawiono opinie pracodawców z Zielonej Góry i okolic, dotyczące barier w polskim systemie aktywizacji zawodowej. Wśród nich są: zmienność prawa, niesatysfakcjonujące bodźce finansowe, niska produktywność niepełnosprawnych oraz konieczność przystosowania miejsca pracy niepełnosprawnego pracownika oraz całego zakładu
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 103-111
Keywords: aktywizacja zawodowa; osoba z niepełnosprawnością; praca; bariera; professional activation; person with disability; work; barrier