Kierownik projektu - charakterystyka profesji - Piwowar-Sulej, Katarzyna (Profession of project manager, 2013)
W artykule przyjęto, że kierownik projektu jest profesją (zawodem), choć nie występuje na oficjalnej liście zawodów Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Dokonano charakterystyki tego zawodu przez pryzmat takich elementów, jak: ogólna rola kierownika projektu, szczegółowe zadania wynikające z przyjętej w organizacji metodyki zarządzania projektami, kompetencje projektowe. Rozważania oparto na studiach literaturowych, analizie ofert pracy oraz na wynikach wywiadów przeprowadzonych w 2012 roku z 22 kierownikami projektów. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 1 (7), s. 79-90
Keywords: kierownik projektu; praca; rola; zadania; kompetencje; project manager; job; role; tasks; competencies