Wpływ kształtu otworu wlotowego kadzi wirowej na formowanie się stożka osadu zastępczego - Sterczyńska, Monika; Jakubowski, Marek; Poreda, Aleksander (The impact of the cycling vat inlet's shape on the process of forming the cone of substitute sediment, 2013)
Podczas procesu klarowania brzeczki piwnej w kadzi wirowej dobór odpowiedniej konstrukcji oraz parametrów procesów gwarantuje prawidłowy przebieg oddzielenia osadu gorącego od brzeczki. W pracy przedstawiono wyniki analizy wpływu dwóch nowatorskich konstrukcji otworów wlotowych w kadzi wirowej na czasy występowania poszczególnych etapów formowania się stożka osadu zastępczego. W wyniku eksperymentu wykazano, iż użycie zaprojektowanych dysz znacznie skróciło czas zjawiska formowania się stożka osadu. Najbardziej skuteczny w realizacji procesu klarowania okazał się otwór wlotowyo konstrukcji dyszy płaskiej
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 3 (10), s. 103-113
Keywords: kadź wirowa; osad zastępczy; klarowanie; brzeczka piwna; whirlpool; hot trub; separation; beer wort