Mycie w systemie CIP wybranych elementów instalacji przesyłowych - Mierzejewska, Sylwia; Diakun, Jarosław; Piepiórka-Stepuk, Joanna; Zając, Marzena (Cleaning in CIP system of selected elements of pipelines, 2013)
W pracy poruszono temat dotyczący higienizacji instalacji rurociągowych, transportujących żywność między kolejnymi etapami jej produkcji. Wybrane elementy rurociągów poddano myciu w przepływie czystą wodą i ocenie skuteczności mycia. Na podstawie wyników badań wykazano, że występują tam miejsca narażone na niedomycia. Spośród najczęściej niedomywanych wskazano kolanka i trójniki. Udowodniono również, że zawory kulowe łatwiej czyszczą się od zaworów motylkowych. Program badań, zgodnie z którym realizowano eksperyment, pozwolił także na wnioskowanie o hydromechanicznych warunkach mycia
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2013, Nr 3 (10), s. 70-79
Keywords: kolanka; zawory; trójniki; mycie w systemie CIP; elbows; valves; tees; cleaning in CIP system