Knowledge discovery from an ERP database in the context of new product development. - Relich, Marcin (Business Informatics, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie możliwości wykorzystania bazy danych systemu ERP do identyfikacji zmiennych, które istotnie wpływają na czas realizacji poszczególnych faz projektu. W tekście przedstawiono wybrane metodyki dotyczące procesu odkrywania wiedzy z baz danych oraz model pozyskiwania wiedzy z baz danych systemu ERP. Zaprezentowane podejście jest dedykowane dla przedsiębiorstw produkcyjnych, które wykorzystują system ERP do monitorowania etapów opracowania nowego produktu. Przykład obejmuje cztery fazy procesu odkrywania wiedzy, tj. wybór danych, transformację danych, drążenie danych i interpretację wyników. Spośród technik drążenia danych został wybrany system rozmyto neuronowy, którego zadaniem jest szukanie relacji dotyczących zakończonych projektów i innych danych zgromadzonych w systemie ERP. (abstrakt oryginalny)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 2 (28), s. 100-111
Keywords: knowledge management; project management; data selection; data mining; zarządzanie wiedzą; zarządzanie projektem; wybór danych; drążenie danych