Impact of the organizational structure and culture on possibilities of applying business process management - Chmielarz, Witold; Zborowski, Marek; Biernikowicz, Aneta (Business Informatics, 2013)
Głównym celem opracowania jest analiza uwarunkowań możliwości usprawniania procesów w organizacji. Początkowe fragmenty pracy poświęcono analizie teoretycznej uwarunkowań zarządzania procesami i jego powiązania z zarządzaniem projektami. Następnie przedstawiono założenia badania wpływu struktury i kultury organizacyjnej na możliwości zastosowań zarządzania procesami biznesowymi. Weryfikacja rozważań teoretycznych oraz założeń badawczych zawarta jest w ostatniej części artykułu, przedstawiającej wyniki wstępne uzyskanych badań oraz wynikające z nich wnioski. (abstrakt oryginalny)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 2 (28), s. 9-36
Keywords: business process management; organization structure; organization culture; zarządzanie procesami biznesowymi; struktura organizacji; kultura organizacji