Cloud services in the present or in the future of micro-enterprises - Werber, Borut; Žnidaršič, Anja (Business Informatics, 2013)
W artykule zaprezentowano wyniki badań wykonanych między styczniem a czerwcem 2011 roku w słoweńskich mikroprzedsiębiorstwach. Użyto specjalnego kwestionariusza oraz pytań demograficznych o komputerowy interface, charakterystykę właścicieli i o poziom znajomości programu Cloud, ale przede wszystkim zapytano, jakie są jego główne aspekty użycia dla właścicieli programu. Wyniki pokazują, że prawie dwie trzecie mikroprzedsiębiorców nie wiedziało nic o Cloud. Jednym z najważniejszych źródeł informacji o cloud computing była Izba Przemysłowo−Handlowa. Mikroprzedsiębiorstwa wyraziły największe zainteresowanie co do możliwości wynajęcia IaaS, związanej z wielkością pamięci i plików zapasowych. Za największe charakterystyczne zalety Cloud można uznać: solidność, bezpieczeństwo i bardzo dobrą wydajność na Cloud Solutions. Rezultaty te były porównywane z innymi podobnymi badaniami, co pozwoliło podać zalecenia dla mikroprzedsiębiorców
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 1 (27), s. 96-106
Keywords: cloud computing; cloud services; micro-enterprises; Slovenia; przetwarzanie w chmurze; usługi w chmurze; mikroprzedsiębiorcy; Słowenia