Hidden message techniques in e-commerce - Mosorov, Volodymyr; Niedźwiedziński, Marian (Business Informatics, 2013)
Rozwój informatyki i sprzętu komputerowego w drugiej połowie XX wieku spowodował, że sposób przekazywania informacji stał się prostszy, wygodniejszy oraz bardziej niezależny. Przykładem tego postępu jest handel elektroniczny (e−commerce), który dzięki rozwojowi sieci komputerowych, a zwłaszcza Internetu, stał się bardzo popularnym sposobem przeprowadzania różnych transakcji. O zabezpieczanie tych transakcji muszą dbać zarówno użytkownicy małego biura, jak i wielkiej korporacji. W artykule omówiono szczegółowo zastosowanie cyfrowej steganografii dla zapewnienia bezpieczeństwa informacji w różnych aplikacjach e−commerce działających za pośrednictwem Internetu. Aplikacje te realizują tak ważne zadania, jak: poufne przekazywanie dokumentów, uwierzytelnianie podpisu cyfrowego i zatwierdzanie elektronicznych dokumentów, przechowywanie cyfrowych danych oraz bezpieczne przekazywanie multimedialnych danych za pośrednictwem otwartych kanałów
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 1 (27), s. 56-66
Keywords: steganography; security; e-commerce; steganografia; bezpieczeństwo; handel elektroniczny