Temporal knowledge an temporal reasoning systems - Mach-Król, Maria (Business Informatics, 2013)
Artykuł poświęcony jest problemowi wnioskowania temporalnego m.in. w zadaniach menedżerskich. Wskazuje na złożoność otoczenia ekonomicznego, która prowadzi do problemów z reprezentacją wiedzy o nim, następnie przedstawia cechy, jakie powinien mieć temporalny system inteligentny, wreszcie jeden z takich systemów − PROTON − zostaje krytycznie przeanalizowany
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 1 (27), s. 46-55
Keywords: temporal reasoning; time; temporal intelligent systems; economic environment; wnioskowanie temporalne; czas; temporalne systemy inteligentne; otoczenie ekonomiczne