Computer integrated manufacturing and management systems. An emerging application of control and management - Lewoc, Jozef B.; Izworski, Antoni; Skowroński, Sławomir; Kieleczawa, Antonina; Dimirovski, Georgi; Chomiak-Orsa, Iwona (Business Informatics, 2013)
Głównym kierunkiem automatyzacji przedsiębiorstw produkcyjnych jest wdrażanie zintegrowanych systemów łączących przede wszystkim zdalne zarządzanie produkcją z modułami zarządczymi (CIMMs). Artykuł niniejszy przedstawia doświadczenia autorów zawiązane z wdrażaniem dużych systemów automatyzacji produkcji oraz stan obecny omawianej domeny. Zarówno w ujęciu historycznym jak i aktualnie sukces funkcjonowania takich systemów uzależniony jest od właściwego rozpoznania potrzeb użytkowników, które powinny stanowić podstawę do skonstruowania standardów funkcjonowania takiego systemu. Ponadto kluczowym problemem jest tworzenie odpowiednich zespołów analityczno−projektowych, które powinny składać się z ludzi o szerokim wykształceniu jak również ugruntowanym doświadczeniu związanych z wdrażaniem dużych, skalowalnych systemów do automatyzacji i zarządzania produkcją (CIMMs)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 1 (27), s. 33-45
Keywords: computer system; manufacturing; management; robustness; performance; zintegrowany system komputerowy; automatyzacja produkcji; zintegrowane zarządzanie; niezawodność i wydajność