Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw jako metoda kształtowania relacji z interesariuszami - Ściborska-Kowalczyk, Izabela (Corporate social responsibility as a method of development of business relationship with stakeholders, 2013)
Celem prezentowanego artykułu jest określenie za pomocą badań empirycznych poziomu społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw w małych i średnich przedsiębiorstwach w stosunku do interesariuszy. W artykule zostały zastosowane studia literatury przedmiotu i wyniki badań ankietowych adresowanych do małych i średnich przedsiębiorstw z terenu obejmującego polską część Euroregionu Nysa. W pierwszej części artykułu zaprezentowane zostały podstawowe zagadnienia teoretyczne, m.in. zidentyfikowano najważniejszych interesariuszy przedsiębiorstwa, przedstawione zostały również zasady postępowania przedsiębiorstw wobec interesariuszy, opracowane w trakcie obrad Okrągłego Stołu z Caux. W drugiej części artykułu zaprezentowany został program badawczy społecznej odpowiedzialności małych i średnich przedsiębiorstw w stosunku do interesariuszy, jaki przeprowadziła autorka
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 98-115
Keywords: corporate social responsibility; społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; małe i średnie przedsiębiorstwa; interesariusz; small and medium-sized enterprises; stakeholder