Podejście do pracy i kariery zawodowej wśród przedstawicieli generacji X i Y - podobieństwa i różnice - Smolbik-Jęczmień, Alicja (Approach to work and professional career among representatives of generations X and Y - similarities and differences, 2013)
Dużym wyzwaniem, przed jakim stają obecnie menedżerowie, jest pogodzenie funkcjonujących obok siebie różnych generacji pracowników. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie podstawowych różnic w podejściu do pracy i kariery zawodowej przedstawicieli pokolenia X i Y. W artykule zaprezentowano również wyniki badań pilotażowych dotyczące opinii pracowników dolnośląskich firm jako przedstawicieli pokolenia X oraz studentów V roku Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu − pokolenia Y, a także wyniki badań innych autorów odnoszące się do tego zagadnienia. Artykuł oparty jest na studiach literaturowych oraz na badaniach ankietowych i wywiadach bezpośrednich
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 1 (14), s. 89-97
Keywords: pokolenie X i Y; podejście do pracy; kariera zawodowa; badania; generations X and Y; approach to work; professional career; research