Nowokeynesistowska krzywa Phillipsa ze schematem cenotwórczym Calvo - Baranowski, Paweł; Górajski, Mariusz; Malaczewski, Maciej (New Keynesian Phillips Curve with Calvo pricing mechanism, 2013)
Praca zawiera omówienie teoretycznego modelu nowokeynesistowskiego z mechanizmem ustalania cen zaproponowanym przez Calvo oraz przedstawienie szczegółów wyprowadzenia równania inflacji − nowokeynesistowskiej krzywej Phillipsa. Model ten opisuje zachowanie cen wyznaczanych przez reprezentatywne przedsiębiorstwa, działające w warunkach konkurencji monopolistycznej oraz sztywności cen. Zgodnie z mechanizmem Calvo zmiany cen następują losowo, aczkolwiek prawdopodobieństwo takiej zmiany jest stałe i egzogeniczne. Celem przedsiębiorstw, które nie doświadczyły sztywności nominalnej, jest ustalenie ceny maksymalizującej zdyskontowany zysk w nieskończonym horyzoncie czasowym (z uwzględnieniem możliwości wystąpienia losowych sztywności nominalnych w przyszłości), przy założeniu racjonalnych oczekiwań. Na podstawie wyprowadzonej nowokeynesistowskiej krzywej Phillipsa możemy wskazać czynniki wpływające na kształtowanie się inflacji w krótkim okresie. Po pierwsze, wzrost przyszłych oczekiwań inflacyjnych powoduje wzrost bieżącej inflacji. Po drugie, wzrost bieżącej luki produkcyjnej powoduje wzrost inflacji. Po trzecie, inflacja rośnie wraz ze wzrostem dyspersji cen (mierzonej za pomocą ważonej wariancji cen). Ostatnia z wymienionych zmiennych nie była uwzględniana w dotychczasowych rozważaniach poświęconych nowokeynesistowskiej krzywej Phillipsa. Z tego punktu widzenia niniejsza praca stanowi rozszerzenie dotychczasowych badań teoretycznych. Samo wyprowadzenie przeprowadzone zostało dość szczegółowo i uzupełniło drobną lukę w polskojęzycznej literaturze ekonomicznej
Ekonomia = Economics, 2013, Nr 1 (22), s. 127-143
Keywords: inflacja; nowokeynesistowska krzywa Phillipsa; schemat cenotwórczy Calvo; inflation; New Keynesian Phillips Curve; Calvo pricing mechanism