Gospodarki oparte na wiedzy i usługach - analiza porównawcza - Węgrzyn, Grażyna; Balana, Marcin (Economies based on knowledge and services - comparative analysis, 2013)
Współczesne wysokorozwinięte gospodarki charakteryzują się dwiema uniwersalnymi tendencjami. Z jednej strony następuje sukcesywny wzrost znaczenia sektora usług w tworzeniu wartości dodanej i w zatrudnieniu. Z drugiej wzrasta rola wiedzy w gospodarce. Celem opracowania jest zidentyfikowanie głównych typów gospodarek opartych na wiedzy i usługach oraz rozpoznanie różnic pomiędzy poszczególnymi grupami. Realizacja celu badawczego została przeprowadzona w dwóch etapach. Pierwszy etap polegał na scharakteryzowaniu istoty zmian zachodzących we współczesnych wysokorozwiniętych gospodarkach. Następnie podjęto próbę oceny stopnia zaawansowania budowy gospodarki opartej na wiedzy i usługach w poszczególnych krajach Unii Europejskiej. Ocena została przeprowadzona na podstawie następujących wskaźników: indeksu gospodarki wiedzy (KEI), indeksu wiedzy (KI), udziału sektora usług w tworzeniu wartości dodanej i udziału pracujących w usługach w ogólnej liczbie pracujących. Uzyskane wyniki badań pozwoliły wyróżnić pięć typów gospodarek opartych na wiedzy i usługach. Polska wraz z Rumunią i Bułgarią została zaliczona do grupy krajów o najmniej zaawansowanym procesie przechodzenia do gospodarki opartej na wiedzy i usługach. Jest to poważny problem, gdyż współczesny rozwój gospodarczy wymaga właśnie wzrostu zasobu wiedzy i innowacji. Ich dyfuzja do wszystkich sektorów gospodarki implikuje ekonomiczno−społeczne przemiany strukturalne i tworzy nowe możliwości przyspieszenia rozwoju gospodarczego. Bez zdynamizowania tych procesów gospodarka nie będzie mogła osiągać trwałego wzrostu konkurencyjności, co jest niezbędne do osiągnięcia sukcesu w gospodarczej rywalizacji
Ekonomia = Economics, 2013, Nr 1 (22), s. 61-72
Keywords: sektor usług; gospodarka oparta na wiedzy; zatrudnienie; service sector; Knowledge Based Economy; employment