Analiza i struktura złożonych wniosków patentowych w procesie budowy innowacyjnej gospodarki w Europie i na świecie - Ludynia, Anna (Analysis and structure of submitted patent applications in the process of building an innovative economy in Europe and the world, 2013)
Celem artykułu jest pokazanie kierunku rozwoju i efektywności prac badawczo-rozwojowych w postaci złożonych wniosków patentowych w Europie i na świecie. Punktem wyjścia rozważań jest stwierdzenie faktu, że globalny proces budowy gospodarek innowacyjnych na świecie wymaga wysokich nakładów na badania i rozwój nauki oraz techniki, ale także musi się opierać na maksymalizacji ich efektywności. Cel opracowania określa teza, że warunkiem poprawy konkurencyjności gospodarek europejskich jest efektywność nakładów na naukę i badania, czego wyrazem są wnioski patentowe. Problematyką artykułu jest analiza wielkości nakładów na badania rozwojowe w Europie i na świecie w nawiązaniu do struktury złożonych wniosków patentowych, świadczącej o specjalnościach i dziedzinach konkurencyjności określonych krajów europejskich w przyszłości. W opracowaniu zawarte są także informacje dotyczące porównania wzrostu zatrudnienia w krajach azjatyckich w stosunku do krajów europejskich. Przełoży się to w przyszłości na jakość rozwoju dóbr i usług oraz odniesie do wzrostu siły konkurencyjności danej gospodarki w płaszczyźnie wszystkich gospodarek świata. Artykuł przedstawia charakterystykę nakładów badawczo−naukowych w poszczególnych krajach Europy i świata, analizę struktury podmiotów realizujących powyższe nakłady oraz zarys dyskusji związanej z wielkością zatrudnienia. Szerzej omówiona została także wielkość i struktura złożonych wniosków patentowych w poszczególnych krajach, na podstawie czego można określić charakterystykę ich specjalizacji innowacyjnej w różnych dziedzinach nauki i techniki. Metodologia studium została przygotowana w oparciu o pozycje literaturowe polskie i angielskie, bezpośrednie wywiady ze specjalistami w zakresie tematyki patentowania oraz o badania danych statystycznych. W zakończeniu opracowania znalazły się podstawowe spostrzeżenia i wnioski wynikające z przeprowadzonych rozważań
Ekonomia = Economics, 2013, Nr 1 (22), s. 50-60
Keywords: innowacja; rozwój gospodarczy; efektywność; B+R; innovation; economic growth; efficiency