Cząstkowy układ czynnikowy i jego implementacja w module conjoint programu R - Bartłomowicz, Tomasz; Bąk, Andrzej (Fractional factorial design and its implementation in conjoint package R program, 2013)
W artykule zaprezentowano rozwinięcie pakietu conjoint programu R o funkcję: caFactorialDesign() umożliwiającą generowanie kompletnego lub cząstkowego układu czynnikowego oraz funkcję caEncodedDesign() umożliwiającą kodowanie uzyskanych eksperymentów. Podstawą działania obu funkcji jest implementacja w pakiecie conjoint funkcji pakietu AlgDesign. W proponowanym rozwiązaniu zakłada się, że do uzyskania odpowiedniego układu czynnikowego wystarczające powinny być dane dotyczące liczby branych pod uwagę zmiennych oraz ich poziomów z ich nazwami włącznie.
Ekonometria = Econometrics, 2013, Nr 2 (40), s. 103-114
Keywords: cząstkowy układ czynnikowy; conjoint analysis; R program; fractional factorial design